Powiem tak, MATKO CO TO BYŁO ZA ŚNIADANIE <3
Przypieczone z wierzchu, chrupiąca skorupka, pod którą skrywa się bardzo kremowe wnętrze.
Waniliowo-migdałowy pudding chlebowy pieczony z nektarynką, czereśniami i bananem. Podany z jogurtem i czereśniami. |
Delikatny waniliowo-migdałowy pudding
- 2 duuuże kromki chleba - u mnie było 80g. (lepiej nie używać "ciężkiego" pieczywa, bo nie będzie już tak delikatnie ;P)
- jajko
- około 90 ml. mleka migdałowego (można użyć zwykłego)
- szczypta soli
- łyżka syropu klonowego
- masło do wysmarowania naczynia
- ewentualnie dowolne dodatki - u mnie nektarynka, czereśnie, płatki migdałów i banan
Chleb kroimy w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układamy w nim połowę naszego pieczywa, na to kładziemy owoce. W miseczce mieszam jajko, mleko, sól, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy do połączenia składników. Wylewam część płynów na przygotowany chlebek. Na wierzch układam pozostały chleb i wylewam resztę masy. Lekko dociskam, żeby pieczywo dobrze wchłonęło płyny. Odstawiamy na 30 minut - ja odstawiłam na całą noc do lodówki :). Po tym czasie umieszczamy nasze naczynko w większym naczyniu i wlewamy wody na wysokość 1cm (robimy wodną kąpiel ;D). Wkładamy do rozgrzanego na 180* piekarnika i pieczemy 40 minut.
Dziękuję za kolejną nominację do Liebster Blog :)
Pytania od Agateq
1. Co pierwszego przychodzi Ci do głowy do zjedzenia na literkę K?
Kopytka :D
2. Ulubione danie z kuchni polskiej?
Pierogi <3 Z kapustą i grzybami albo z owocami
3. Na jaki jesienno-zimowo smak miałabyś teraz chętkę?;)
Na korzenne ciasteczka imbirowe :)
4. Ulubiony owoc w kolorze pomarańczowym?
Mandarynka ! i (jeżeli patrzeć po kolorze miąższu to nektarynka) :>
5. Potrawa-horror z Twojego dzieciństwa?^
Surówka z tartej marchewki. Serio, w przedszkolu nienawidziłam surowej marchewki !
6. Masz możliwość wyjazdu do jednego kraju, z którego za darmo możesz wywieźć TIRa tamtejszych produktów - dokąd pojedziesz?
Hiszpania
7. A gdybyś miała w tym kraju przekazać 'tubylcowi' jeden z naszych polskich produktów, co byś mu podarowała? :)
Tłustą, białą kiełbasę :D Nie no, żartuję. Sama nie wiem, przychodzą mi na myśl nasze cudowne polskie truskawki ! Które są o NIEBO lepsze od tych hiszpańskich :)
8. Gdybyś mogła wyprodukować swoją własną czekoladę nadziewaną, jakie byłoby to nadzienie?
Każda kostka byłaby inna :D Jedna z nadzieniem kokosowym, pralinowym, nugatowym, z orzechami laskowymi, biała z wiórkami kokosowymi, z jakimś waniliowym kremem. Dużo pomysłów :) Nie lubię czekolad z tymi owocowymi płynnymi nadzieniami, typu Wedel.
9.
Gdybyś miała zostać nauczycielem, jakie przedmiotu chciałabyś uczyć?
Chemii :D No i wf, bo to chyba były najlepsze lekcje w szkole :D
10.
A kim chciałaś być jako mała dziewczynka? Pierwsze 'zawodowe' marzenie?;)
Chciałam być przedszkolanką :D
11.
Letnia burza/wiosenne gradobicie/grudniowa śnieżyca?
Letnia burza i grudniowa śnieżyca :D
Norweskie specjały Ci się szykują:) Dziękuję za odpowiedzi, fajne! Zainteresowała mnie ta czekolada-każda-kostka-inna. No i TIR produktów z Hiszpanii:) Kolejna fanka polskich pierogów i zwolenniczka eksportu naszych truskawek^
OdpowiedzUsuń:) a pudding? marzenie!
Ale pyszności! <3 Wygląd rzeczywiście bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńkocham chlebowe puddingi! <3
OdpowiedzUsuńa ja go jeszcze nie robiłam . Ile tracę !
OdpowiedzUsuńTaką twoją czekoladę to bym kupiła :D
Wygląda idealnie. *.*
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:) chyba zrobię sobie taki na sniadanie:)
OdpowiedzUsuńcudny pudding :) zazdroszczę tych norweskich pyszności *u*
OdpowiedzUsuńJaki smaczny! Pudding chlebowy jest obłędny :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam puddingi chlebowe, ostatni jaki jadłam to z jabłkiem i czekoladą, czas zrobić go znów!
OdpowiedzUsuńplanuję zrobić pudding chlebowy jakoś w tygodniu tylko muszę kupić delikatne pieczywo, a nie razowe :)
OdpowiedzUsuńcokolwiek by to nie było za śniadanie, waniliowo migdałowe w smaku i z takimi owocami musiało i tak samkować rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci na widok tego puddingu! :D Dobry pomysł z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń