poniedziałek, 8 lipca 2013

117. Sernikowe kluseczki


Bałam się, że kluseczki się rozlecą podczas gotowania, a tu taka niespodzianka :) ! Ba ! To były najbardziej zwarte kluski jakie zrobiłam. Mięciutkie, ale zwarte, no idealne :)

Waniliowe* kluski z twarożku sernikowego podane z jogurtem cynamonowym i rozgniecionymi truskawkami


* z dodatkiem ekstraktu waniliowego







Sernikowe kluseczki

- około 200g twarożku do sernika (ten taki mocno zmielony)
- jajko od szczęśliwej kurki
-  45g mąki (u mnie 30g pszennej pełnoziarnistej i 15g tortowej)
- 3 łyżki zarodków pszennych
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- coś do posłodzenia

W misce mieszamy jajko z twarożkiem, dodajemy szczyptę soli, ekstrakt i słodzidło. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Wsypujemy 3 łyżki zarodków, znowu mieszamy. Za pomocą 2 łyżeczek formujemy kluseczki i kładziemy na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kiedy kluski wypłyną na wierzch są gotowe :)





13 komentarzy:

  1. Fajne to muszę wypróbować. Lubie takie wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiały być pyszne :D
    musze chyba zacząć gotować śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam cierpilwości do zrobienia ich rano, poprzedniego dnia zapominam o takiej możliwości - czy ja kiedykolwiek je zjem!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. i wyglądają cudnie :D aż zatęskniłam za kluchami *o*

    OdpowiedzUsuń
  5. czuję ten smak *.*

    *do zrobienia* :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie kluseczki, wieki nie robiłam. Podobne do leniwych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mi tak jak Klaudii kojarzą się z leniwymi :) wanilia i twarożek - moje smaki! <3
    chyba wypróbuję przepis :) mogę dać zamiast zarodków otręby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ! :) Bo szczerze, robiłam je tak pod leniwe :D Bo nie miałam zwykłego twarogu :D Ale te mi smakują bardziej od tych tradycyjnych :D

      Usuń
  8. Bardzo fajne, a jakie ładne! Jak robisz ekstrakt/esencję waniliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jej nie robię, ona jest ze sklepu. Poza tym, jest podlinkowana ;)

      Usuń
  9. robię z podobnego przepisu :) są pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają super:) chyba w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń